Monday, December 15, 2008

Muhasabah Ukhuwah


Assalamualaikum warahmatullah,

Semalam ana mendapat berita daripada seorang murabbi, Ustaz Salam, tentang ibunya yang pergi menyahut seruan Ilahi. “Kullu nafsin zaa-iqatul maut” – Setiap jiwa akan merasa maut.Begitulah firman Allah di dalam Al Quran.
Moga Allah mencucuri rahmat ke atas ruhnya dan menempatkannya di kalangan orang-orang yang diredhai Allah.

************************************************************************

Ibu bapa adalah aset yang tidak terhingga yang Allah berikan kepada kita. Ada kisah seorang sahabat Rasulallah yang bertawaf sambil mengkelek (mendukung) ibunya yang sudah kurang upaya mengelilingi Ka’abah. Lalu ditanya kepada Rasulallah sama ada sudah terbayar semua jasa ibunya. Jawab Rasulallah, tidak, walaupun untuk setitik susunya. Subhanallah, begitu besar pengorbanan si ibu. Sehingga jadilah diri kita sebesar dan sesihat hari ini. Begitu juga pengorbanan ayah.


Tak tinggal jua pengorbanan suami, anak-anak serta ahli keluarga yang lain. Yang tidak putus-putus menggembirakan hidup kita, memberikan sokongan sepenuhnya.. Sehingga menjadikan kita orang yang gembira seperti hari ini..


Dalam sudut yang lain dalam kehidupan kita, siapakah manusia-manusia yang pernah terlibat di dalam hidup kita sehingga kita menjadi diri kita pada hari ini. Siapa diri kita? Ada yang jurutera, ada yang doktor, ada yang melanjutkan pelajaran sehingga ke peringkat tertinggi, ada yang akauntan, dan lain-lain.
Guru tadika kita..
Guru sekolah rendah..
Guru sekolah menengah..
Guru tuisyen..

Setiap mereka layak dihargai.. Mungkin kita dah lost contact pun dengan mereka.. Yang mungkin paling mudah yang kita boleh buat menghadiahkan sekalung doa agar mereka sentiasa memperoleh hidayah Allah dan dilimpahi rahmatNya.


*****************************************************************


Dan juga pada sudut yang lagi satu, orang-orang yang pernah menyampaikan bisikan-bisikan penuh keimanan kepada kita, orang-orang yang tidak pernah jemu menarik kita keluar dari paya jahiliyah ke dalam sungai islam yang menyucikan hidup kita.. Begitu juga orang-orang yang tidak pernah mengharapkan apa-apa balasan dan terima kasih daripada diri kita melainkan mereka sendiri mengharapkan redha Allah supaya kita mendapat hidayah Allah....

Sudahkah kita menunaikan hak mereka? Dan sudahkan kita menunaikan sunnah Rasulallah dengan memberikan hadiah untuk mengerat ukhuwah, menghadiahkan kunjungan & ziarah, atau juga menghadiahkan ucapan ”aku menyayangimu kerana Allah.”

**********************************************************************

Kadangkala kesibukan dakwah menyebabkan ada di antara kita mengabaikan aspek ”hablu-minannas” (hubungan dengan manusia), dengan alasan bukan prioriti.
Ana ingin sekali menempelak orang-orang yang sebegini, yang memberi alasan sibuk dengan dakwah, sibuk dengan urusan harian, takut disoal siasat, takut dilabel, dan pelbagai alasan tidak logik yang boleh menggeletek minda kita...


*************************************************************


Ukhuwah tidak boleh dijual beli.. Ukhuwah itu tidak boleh dibuat-buat.. Ukhuwah itu bukan boleh dibina hanya dengan team-building... Dan ukhuwah itu tidak boleh di’sustain’ hanya dengan doa. Ukhuwah memerlukan usaha yang berterusan untuk menjaganya.. Ukhuwah itu tujuannya hanya untuk mendapatkan keredhaan Allah..


******************************************************************

Aku bertanya diri aku sendiri sahaja.. Aku tidak bertanya orang lain.. Baguslah kalau orang lain dapat bertanya diri mereka juga...

******************************************************************Allahua’lam

No comments: